Atheneum Denderleeuw

Een open geest in een open school
Nieuwsflash 2007-2008
Inhoud

 

 

Proclamatie laatstejaars

 

Woensdag 25 juni was het zover. De plechtige proclamatie van onze laatstejaars. Enkele sfeerbeelden hieronder.

Wij wensen iedereen een deugddoende vakantie. Aan onze afgestudeerden nogmaals een dikke proficiat en het gaat jullie goed in jullie verdere levensloop.Gratis rijbewijs op school

Volgens schooljaar gaat er een nieuw project op school: "Rijbewijs op school".
Alle laatstejaars kunnen hiermee gratis hun rijbewijs halen.

Gedichtendag en poëziewedstrijd 2008

Gedichtendag is hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. The thema van dit jaar was 'Dichten over de dingen', de relatie tussen poëzie en dingen stond dus centraal. alles kan poëzie worden. Gewone voorwerpen die ons in het dagelijks leven omringen, worden op allerlei manieren gebruikt in de poëzie. Ook de leerlingen gingen aan het werk in de lessen Frans, Engels en Nederlands. Hieronder lezen jullie de gedichten van de laureaten van onze poëziewedstrijd. Zij krijgen elk een FNAC-bon ter waarde van 10 euro. Proficiat, ook aan alle deelnemers!

Les ténèbres

(Dit gedicht gaat over de duisternis. De betekenis

ervan is bijgevolg ook duister of moeilijk te achterhalen.)

La belle que je cherche
Abominable peur d’une
Terreur pour l’autre
Et pour moi ?
Narcotique pour mon calvaire
Embrasse mon âme cassée
Belle ange, chante sur la nuit la chanson de souffrir
Rouges sont leurs sanglots
Elle offre la liberté et la captivité
Séraphine, donne-moi la nuit infinie.
Wouter Storme

De sleutel in het gat

 

Wat is het doel
Van het forceren
Wanneer het slot
De sleutel niet wil beheren

 

Net als bij het wezen
Ligt alles vast
De sleutel gaat
Of hij past

Door mens gedaan
Zal de liefde
Tussen sleutel en gat
Nooit vergaan

 

Ilian Schokkaert

PLAY

Stroomstoot door mijn hoofd
Rillingen van geluid
Razen door me heen
Kruipen onder mijn huid.

Geschreeuwde emoties
Ruw tot op het bot
Schenken me illusies
Minuten van genot.

Aders vol vergif
Zegt mama
Beweert papa
Ontken ik.

Uitsluiten van de dingen
Die me maken
Tot wie ik
Ben
Is ontkennen
Dat ik er ooit
Was.

STOP

Lien Van Vaerenbergh

 

 

Leerling van het KAD wint schrijfwedstrijd

De Auschwitz Stichting organiseert jaarlijks een schrijfwedstrijd ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de concentratie- en vernietigingskampen uit Wereldoorlog II. Begin januari kregen de leerlingen van 5 en 6 ASO de moeilijke opdracht om een argumentatieve tekst te schrijven met als titel een citaat van de bekende Indiase leider Mahatma Ghandi: “Een gulden gedragsregel is de wederzijdse tolerantie, want wij denken niet allemaal op dezelfde wijze; wij zien slechts een deel van de waarheid en meestal vanuit een verschillende invalshoek”.

De jury stelt hoge eisen aan de deelnemers: hun tekst moet getuigen van algemene ontwikkeling, historisch inzicht, ethische maturiteit en genuanceerd oordeelsvermogen. We zijn dan ook heel trots dat de Oost-Vlaamse laureaat een leerling is van het KAD, namelijk Annick Labrosse uit 608. Zij ontvangt 125 euro en mag gratis deelnemen aan een studiereis naar Auschwitz-Birkenau in de paasvakantie.

Een dikke proficiat aan de verdiende winnaar!

De verhandeling kan je hier lezen

 

 


Filmavond op KA Denderleeuw

Op donderdag 22 november 2007 werd voor dit schooljaar een eerste filmavond voor leerlingen georganiseerd in een reeks van enkele vertoningen. Initiatiefnemer Brecht Decoene (leerkracht moraal, vervanger Barbara Gerard) projecteerde op groot scherm ‘Het zevende zegel’, een film uit 1957 van de in deze grote vakantie overleden Zweedse filmmaker Ingmar Bergman. Geďnteresseerden (leerlingen en leraars) woonden deze eerste filmvoorstelling bij, waarna de prent, een allegorie barstensvol symboliek, werd besproken en toegelicht. Het plan is om in januari 2008 ‘Wilde Aardbeien’ van dezelfde regisseur na de schooluren te vertonen.

Top.

 


Restaurantdag

Wij wensen iedereen te danken voor het mee realiseren van een succesvolle restaurantdag.Top.

 

 


Officiële opening Open LeerCentrum

Met de financiële steun van ons oudercomité/vriendenkring werd op zondag 18 november het open leercentrum officieel geopend.Top.

 

 


Astrounaut Dirk Frimout op bezoek in het KAD

Via een wedstrijd in Klasse werd het Koninklijk Atheneum van Denderleeuw geselecteerd als een van de acht scholen voor een gratis voordracht van burggraaf en astronaut Dirk Frimout over “Ruimte voor wetenschap en techniek”. Doelstelling van deze voordrachten is om de jeugd belangstelling voor studies in wetenschappen en techniek te promoten bij de jeugd.

Astronaut Dirk Frimout kon rekenen op heel wat belangstelling van onze leerlingen uit de derde graad ASO. Na de lezing hadden ze ook tal van vragen over astronaut zijn en worden, alsook over de leefomstandigheden aan boord van de Shuttle.

Misschien een aanzet om in de toekomst een oud-leerling van onze school in de ruimte te krijgen?Top.

 


Onthaalproject derdes

Ook dit schooljaar wilde het KAD onze nieuwe leerlingen van de derde jaren een warm en gevarieerd onthaal aanbieden, zodat ze intensiever kennis konden maken met hun nieuwe schoolomgeving.
Maandag werd er naast de noodzakelijke administratie ruim aandacht besteed aan hun studiemethode en –ervaring,  een interessante aanzet tot verdere studie(keuze)begeleiding tijdens hun schoolloopbaan op het KAD.
Dinsdag werd hun een gezond ontbijt aangeboden en vertrokken onze leerlingen naar de sporthal voor allerlei sportieve activiteiten: een eurofittest, een oriëntatiewandeling en circustechnieken. Via deze kennismakingssportdag willen we  de sociale contacten binnen de nieuwe klasgroepen bevorderen. Tijdens deze dag stonden dan ook samenwerking, inzet en fysieke activiteit in de kijker.
Woensdag vertrokken 4 groepen naar het prachtige decor van ’t Kasteeltje, de andere 3 groepen bleven op school, want nooit eerder hadden we zoveel leerlingen in de derde jaren! 
Met behulp van een gevarieerd aantal werkvormen rond kennismaking, communicatie en samenwerking, maar ook rond preventie van (cyber)pesten werd de klasgroep nog verbeterd.
 De sfeer was uitstekend en uit de evaluatie bleek dat het onthaalproject succesvol geweest was. Zowel leerlingen als leerkrachten bewaren een mooie herinnering aan dit onthaalproject!
We hopen dan ook dat het vruchten afwerpt voor een goede, verdere samenwerking tussen iedereen op het KAD!

Top.Koninklijk Atheneum Denderleeuw, Kouterbaan 20 - 9470 Denderleeuw - tel: 053 64 59 50 - fax: 053 67 40 88 - e-mail: info@kouter.net